Burun estetiğini iki başlıkta değerlendirmekte fayda var. Birincisi; burun, en önemli nefes alma organımızdır. Dolayısıyla burun ameliyatı geçirmiş bir hastanın rahat nefes alması önemlidir. Aynı zamanda yüzdeki altın oranda da burun çok önemli yer teşkil eder. Her iki sorunda aynı seansta çözümlenmektedir. O yüzden önemli olan cerraha ve ameliyata karar verdikten sonra ameliyatı olmaktır. Ardından en önemli ikinci faktör burun estetiği sonrası süreçte önemli noktalara dikkat etmektir.
Burun ameliyatı öncesi
Burun ameliyatına karar vermeden önce iyi bir fizik muayene yapmak çok kıymetlidir. Estetik cerrah eşliğinde iyi bir muayene ve bilgi verilmesi gerekir.
Fizik muayeneye uygun olarak size nasıl bir burun şekline sahip olacağınız anlatacaktır. Bu süreçte daha önce yapılmış olan hasta öncesi sonrası fotoğrafları üzerinden konuşmak çok önemlidir.
Burun estetiği ameliyatında en önemli nokta hasta ve hekimin aynı fikre sahip olmasıdır. Bu doğrultuda ameliyata karar vermek en uygun olanıdır.
Burun estetiği süreci
Burun ameliyatı operasyonu ameliyathane şartlarında genel anestezi altında yapılır. Ameliyat ortalama 3 saat kadar sürmektedir.
Burun estetiği sonrası hasta ne zaman taburcu olur?
Her şey yolunda gitmesi sonrası bir aksilik olmaz ise ameliyat akşamı hastaneden taburcu olabilirsiniz.
Nadiren de olsa burun estetiği sonrası bir gece yatış gerekir.
Burun estetiği sonrası süreçte ilk 24 saat nelere dikkat edilmelidir
- Ameliyat sonrası özellikle ilk üç gün serin bir ortamda istirahat edilmelidir. Yüz bölgesindeki ödem tamamen kaybolana kadar baş hafif yüksek yatılması faydalıdır.
- İlk 24 saat çok önemlidir. Burun ameliyatını takiben iki gün boyunca gözlerin üzerine saat başı 10-15 dakika süre ile buz uygulaması yapılmalıdır.
- Soğuk uygulamak için kullanılan materyal ile cilt arasında doğrudan teması önleyecek şekilde ince bir bez ya da cerrahi gazlı bez konulmalıdır.
Sonraki süreçte nelere dikkat edilmelidir
- Burun estetiği sonrası ilk hafta aşırı yüz mimikleri yapmaktan kaçınılmalıdır.
- Doktorunuzun önerilerine göre ameliyat sonrası ikinci günden itibaren burun bölgesi ıslanmadan ılık kısa duş alınması uygundur.
- Burun üzerindeki bandaj durduğu sürece burnun ıslanmaması gerekir. Bu dönemde yüz temizliği sabunlu bezlerle ya da cilt temizleme losyonları ile yapılmalıdır.
- Aşırı nem ve terleme bandajın gevşemesine ve çıkmasına neden olacağı için burun üzerinde bandaj durduğu sürece sıcak ve nemden kaçınmak gerekmektedir.
- Bandaj alındıktan sonra makyaj yapılaması uygundur.
- İlk hafta burun içerisinde kan basıncını artırarak kanamaya neden olabilecek ağırlık kaldırma, egzersiz, stres ve başın uzun süre aşağı sarkık pozisyonda kalması gibi durumlardan kaçınmak gerekir.
- Sigara içmek kanama, enfeksiyon ve yara iyileşmesinde gecikmeye neden olabildiğinden sigara içen hastaların özellikle ameliyat sonrası ilk iki hafta içinde sigara içmesi sakıncalıdır.
Burun estetiği sonrası sosyal hayata geçiş
- Ameliyattan üç hafta sonra hafif tempolu spor faaliyetlerine başlanabilir. Fakat ilk iki ay boyunca burun üzerine darbe gelme riski olan her türlü aktiviteden uzak durmak gerekir.
- Ameliyat sonrası iki ay boyunca gözlük kullanılmaması gerekir. Ameliyatı takiben burunda ağrı hissi ve ciltte çukurlaşma oluşmayana kadar hafif gözlükler kullanılmalıdır.
- Burun cildinin yapısı ve ameliyat içeriğine bağlı olarak ameliyat sonrası 3 ila 6 ay güneş ışınlarından korunması gerekir. Bu amaçla yüksek koruma faktörlü güneş kremleri ve geniş kenarlıklı şapkalar kullanmak iyi olacaktır.
- Aşırı sıcak burunda şişmeye neden olabileceği için burun üzerindeki şişlikler geçene kadar aşırı sıcak ortamlarda bulunulmaması daha uygundur.
Estetik ve Plastik Cerrah Op. Dr. Selçuk YÜCE kliniğinde burun estetiği ve burun estetiği sonrası süreç ile ilgili hizmet vermektedir.